Nie wszystkie towary mogą być przewożone w ten sam sposób. Do kategorii produktów, które wymagają specjalnych warunków należy żywność, szczególnie wrażliwa na działanie czynników zewnętrznych. Z tego względu do przewozu produktów spożywczych wykorzystuje się transport chłodniczy.
Czym jest transport chłodniczy?
Transport chłodniczy jest jednym z najważniejszych elementów w handlu międzynarodowym, ponieważ bez niego wymiana produktów wymagających specjalnych warunków nie byłaby możliwa. Na półki sklepowe trafia żywność, która musi pokonać nawet kilkanaście tysięcy kilometrów. Do kategorii produktów wymagających transportu w warunkach chłodniczych należą przede wszystkim owoce, warzywa, mięso, nabiał, mrożonki, napoje czy produkty garmażeryjne. W chłodniach przewożone są również leki, kosmetyki czy produkty chemiczne. Wszystkie wymienione produkty muszą mieć zapewnioną odpowiednią temperaturę. Jednak nie jest to jedyny czynnik, jaki bierze się pod uwagę podczas transportu – duże znaczenie ma również wilgotność powietrza w chłodniach. Jednak nie wszystkie towary można przewozić razem ze względu na ryzyko wystąpienia reakcji chemicznej. Możliwość transportu chłodniczego pozwala utrzymać wysoką jakość produktów, bez szkody dla zdrowia konsumentów.
Charakteryzacja transportu chłodniczego
Produkty spożywcze posiadają określone terminy przydatności do spożycia, dlatego priorytetem jest jak najkrótszy czas dostawy do odbiorcy. W transporcie chłodniczym wykorzystywane są specjalne pojazdy, pozwalające utrzymać optymalną temperaturę i wilgotność powietrza, czyli chłodnie. Istnieje kilka rodzajów chłodni. Można wyróżnić pojazd typu doppelstock. Dzięki regulowanej podłodze umożliwia rozmieszczenie towarów na dwóch poziomach. Jest to najbardziej ekonomiczne wykorzystanie dostępnej przestrzeni w pojeździe. Innym rodzajem jest chłodnia z grodzią. Takie rozwiązanie daje możliwość oddzielenia od siebie dwóch komór, które mogą mieć inne temperatury. Chłodnia z grodzią jest używana dla produktów o różnych wymaganiach. W przypadku transportu na krótkich dystansach sprawdzają się izotermy. Nie posiadają agregatów chłodniczych, a jedynie specjalne materiały izolacyjne, które utrzymują w pojeździe optymalną dla produktów temperaturę. Chłodnie mogą być wyposażone w palety, jak i haki, które służą do transportu mięsa w pozycji wiszącej. Niektóre produkty przewożone są w suchym, bakteriostatycznym lodzie. Mowa o transporcie kriogenicznym, który służy do przewozu delikatnych produktów, takich jak materiały biologiczne, krew, organy, sprzęt medyczny, narzędzia chirurgiczne czy leki.
Transport chłodniczy i jego znaczenie
Właściwy przewóz towarów wrażliwych na czynniki zewnętrze jest tak samo ważny dla producentów i konsumentów. Odpowiednio zrealizowany transport utrzyma wysoką jakość produktów spożywczych. Nawet najmniejsza nieprawidłowość może wpłynąć na negatywne konsekwencje zdrowotne dla konsumentów. Z tego względu w transporcie chłodniczym mają znaczenie nie tylko specjalistyczne pojazdy, ale również dobrze zaplanowany proces logistyczny. Przewoźnik powinien odpowiednio wyznaczyć trasę i zweryfikować ewentualne problemy na drodze. Nawet niewielkie opóźnienia mogą obniżyć jakość przewożonych produktów, co również wiąże się z ogromnymi stratami finansowymi. Zwyczajnie żywność może się zepsuć i nie nadawać do spożycia. Z tego względu niektóre towary, szczególnie o krótkim terminie do spożycia muszą być przewożone niezależnie od okoliczności np. w weekendy lub święta.